De eerste wereldwijde ‘Global Shading Day’

Sector informeert en vraagt dringend meer aandacht voor duurzame zonwering

Op 21 maart 2023 lanceren ES-SO en Verozo de eerste ‘Global Shading Day’. Daarmee wil de sector het publiek en beleidsmakers wijzen op de menselijke, ecologische en economische voordelen van zonwering. Een verplichting in de bouwwetgeving zou een logische stap zijn, nu de klimaatverandering onherroepelijk verder versnelt.

 

Op 21 maart vieren we uiteraard de lentezon, maar zijn we ons ook meer dan ooit bewust van haar gevaren. Zonwering wordt onmisbaar om gebouwen te beschermen tegen oververhitting, maar ook in de strijd tegen de klimaatopwarming, door het gebruik van energieverslindende airco terug te dringen. ES-SO, de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie en Verozo, de Belgische Beroepsvereniging Zonwering en Rolluiken vragen daarom extra aandacht voor zonwering, want de cijfers liegen er niet om.

 

Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse dat met dynamische of slimme zonwering tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot vermeden en 285 miljard euro kan bespaard worden. Dat is een potentiële energiebesparing tot 60% voor koeling van gebouwen tegen 2050. Gebouwen zijn vandaag nog steeds de grootste energieslokops in Europa, verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de broeikasgasuitstoot. Doen we niets, dan zal door de klimaatverandering en hittegolven het aantal gebouwen dat airconditioning nodig heeft, naar schatting met 60% stijgen.

 

Hoogste tijd voor verplichting
Zonwering geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem kan op intelligente wijze warmte en licht beheren. Het gaat om duurzame systemen voor passieve koeling en waarmee de bewoner of gebruiker het daglicht naar zijn hand kan zetten. Daglicht maakt immers gelukkig, helpt ons te concentreren en te functioneren, maar kan ook hinderlijk zijn en zelfs gevaarlijk voor ouderen bij oververhitting. ES-SO ijvert dan ook voor een verplichting binnen de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD).

 

Raadpleeg een specialist
Global Shading Day is een oproep om de vele voordelen van zonwering te ontdekken en bij een expert langs te gaan. Lokale verenigingen, fabrikanten en verdelers zullen in gans Europa gedurende de week rond 21 maart infomomenten en activiteiten organiseren en Global Shading Day onder de aandacht brengen.

 

Over ES-SO 
ES-SO is een vzw naar Belgisch recht die de positieve impact van zonwering wil promoten voor een goed binnenklimaat en zo mee de ambitieuze energiezuinigheid doelstellingen van de EU steunt. ES-SO is de Europese koepelorganisatie voor de professionele zonweringsorganisaties. De Europese zonweringssector stelt meer dan 450.000 mensen tewerk in de 27 lidstaten en is goed voor een jaarlijkse verkoop van meer dan 22 miljard euro. ES-SO is gevestigd in Brussel, de ideale locatie om te garanderen dat de stem van de sector gehoord wordt en dat ze een positieve bijdrage kan leveren aan de Europese energiedoelstellingen. ES-SO is ook betrokken bij verschillende Europese projecten en handelt zowel vanuit een bijdragende als adviserende rol.